Tuinonderhoud in December

ALGEMEEN: Een rondje onkruidwieden op een zachte dag in deze maand scheelt veel werk in het voorjaar. Ook is het nu een goede tijd om het tuingereedschap eens goed schoon te maken, in te vetten en eventueel te laten slijpen.

FRUIT: Een druif gaat bloeden als hij in het voorjaar wordt gesnoeid, omdat de sapstroom al weer zeer vroeg op gang komt. Snoei daarom bij voorkeur vroeg in december. Hoofdstam en leggers worden niet gesnoeid. Het zijhout wordt jaarlijks teruggesnoeid tot op drie knoppen boven de legger.

KLIMPLANTEN: De in de zomer gesnoeide zijscheuten van de blauweregen worden nog wat verder ingekort tot ongeveer 3 knoppen (30cm) boven de gesteltak. Dun de plant waar nodig iets uit en verwijder eventuele restanten van uitgebloeide bloemtrossen.

VIJVER: Verwijder vorstgevoelige vijverplanten uit de vijver en laat ze in een emmer water overwinteren op een vorstvrije plek. Laat een bal op het water drijven. Door de bewegingen op de wind zal het vijveroppervlak minder snel volledig dichtvriezen. Als de bal is vastgevroren, gooi er dan een ketel kokend water overheen, zodat de bal weer los komt te liggen. Het is nodig een kleine opening in het ijs te houden, zodat kwalijke gassen van de afstervende planten weg kunnen stromen. Een andere mogelijkheid, als de vijver al helemaal is dichtgevroren, is het plaatsen van een lege pan op het ijs en deze vervolgens te vullen met kokend water, totdat de pan door het ijs zakt. Sla nooit een wak in het ijs. Door het lawaai worden de vissen gestoord in hun winterslaap. Zij zullen de lage temperaturen niet overleven.

BOLLEN EN KNOLLEN: Controleer de vorstvrij opgeborgen bollen en knollen regelmatig op schimmels. Verwijder aangetaste exemplaren en grond.

HEESTERS: Heeft u hulst met bessen nodig voor de kerst? Knip dan vroegtijdig wat takken af en zet deze in een emmer water in een koele ruimte, om te voorkomen dat de vogels u voor zijn.

Dit product wordt u aangeboden door GreenWeb