Tuinonderhoud in Mei

HEESTERS: Voorjaarsbloeiende struiken worden na de bloei gesnoeid. Verwijder de uitgebloeide bloeistengels tot net boven een gezonde knop. Deze maand kunnen de hagen worden gesnoeid. Vaak is de wijze van snoei bij jonge hagen anders dan bij volgroeide hagen. Vraag eventueel uw hovenier om advies.

BOLLEN EN KNOLLEN: Verwijder uitgebloeide bloemknoppen van tulpen en andere bloembollen. Bemest de bollen met een speciale mest voor bloembollen, met een hoog kalium gehalte. Doe dit als het blad nog groen is. De bol kan zich zo opladen voor het volgende jaar. Het blad wordt pas afgeknipt als het vergeeld is, een teken dat de bol in rust is gegaan.
Bollen die niet geschikt zijn voor verwildering kunnen uit de grond worden gehaald zodra het blad vergeeld is. Bewaar ze op een koele en droge plek tot ze in het najaar weer geplant kunnen worden.
Bemest sieruien op het moment dat de bloemknoppen volledig beginnen open te gaan met een speciale mest met een hoog kaliumgehalte. Dit helpt roest te voorkomen. In tegenstelling tot de meeste andere bloembollen kan het blad van sieruien worden verwijderd zodra het lelijk wordt.

VASTE PLANTEN: Breng bij de wat hogere, niet al te stevige vaste planten bijtijds steunmateriaal aan.

KUIPPLANTEN: Begin met de bemesting van de kuipplanten. Dit kan zowel wekelijks of tweewekelijks met een vloeibare kuipplantenmest, als éénmalig met een langzaamwerkende mest. Houd bij de langzaamwerkende mest wel in de gaten dat deze het beste werkt bij voldoende vochtigheid en een temperatuur vanaf ca. 20°C. In een wat koelere, maar wel droge periode kan de plant dus soms wat tekort komen. Na half mei kunnen de kuipplanten naar buiten. Laat ze langzaam wennen aan de andere omstandigheden, door ze eerst overdag op een beschutte plek in lichte schaduw buiten te zetten en ze ’s avonds weer naar binnen te halen. Na een week kunnen de planten gewoon dag en nacht buiten blijven.

Dit product wordt u aangeboden door GreenWeb