Tuinonderhoud in Januari

ALGEMEEN: Gedroogde zonnebloemhoofden zijn een welkome traktatie voor de vogels. Richt een vogelvoederplek in, liefst op een plaats waar de katten niet bij kunnen. In het najaar geplante gewassen kunnen door de vorst de grond uitgeduwd worden. Druk de grond voorzichtig weer wat aan.
Vaak is in de winter goed zichtbaar waar nog wat plekken beplant zouden kunnen worden. Er is een ruime keus aan winterbloeiende heesters, of heesters met gekleurde takken, ook geurend, die het winterbeeld wat kunnen opvrolijken. Vraag uw hovenier om advies.

KUIPPLANTEN: Controleer overwinterende kuipplanten op ongedierte. Verwijder lelijk geworden bladeren en zorg dat de potkluit niet volledig uitdroogt. Laat kuipplanten die de winter buiten, in plastic ingepakt, doorbrengen, op warme dagen in de winter af en toe luchten en opwarmen. Maak tegen het einde van de middag het plastic weer goed vast.

HEESTERS: Een dik pak sneeuw kan takbreuk veroorzaken bij coniferen. Veeg de sneeuw daarom met een zachte bezem weg.

GAZON: Bestrooi het gazon met grof zand als het erg nat of modderig is. Op droge dagen, als het niet vriest is het een goede tijd om kuilen in het gazon op te vullen. Steek de graszode af, vul de kuil op met grond en duw dit met een plankje stevig aan. Leg vervolgens de graszode weer terug.

FRUIT: Wanneer fruitbomen weinig vruchten dragen, kan het snoeien/afsteken van de wortels soms verbetering brengen. Vraag uw hovenier om advies.

BOLLEN EN KNOLLEN: De eerste winterakonietjes sieren nu de tuin. De pollen laten zich goed delen, mits dit niet elk jaar gebeurt. Doe dit direct na de bloei, als het blad nog mooi groen is. Winterakoniet (Eranthis) is giftig in alle delen en houdt van lichtbeschaduwde plaatsen in niet te vochtige grond.

BOMEN: Wilt u de kerstboom met kluit na de feestdagen een plekje in de tuin geven, laat hem dan eerst even acclimatiseren in een koele, vorstvrije schuur. Geef wel steeds voldoende water. Na enkele weken kan de boom de tuin in. Zorg het eerste jaar, ook in de winter, dat de kluit nooit uitdroogt.

Dit product wordt u aangeboden door GreenWeb